Let me tell you a story about Winx...
♦Book of Winx♦
Anketa
Koja je vaša omiljena Winxica?


Brojač posjeta
16948
music
About me

Zovem se Arijana. Rođena sam 19. listopada 2003. godine u Rijeci, u Hrvatskoj, gdje živim i sada, a na internetu se najčešće pojavljujem pod nazivom Goth_Fairy_.
Tko sam ja?
Za neke sam ekscentrik u crnom, za neke uobičajena i vrlo prijatna osoba. Ja sama sebe identificiram kao pripadnika gotičke subkulture, vještog sanjara (kao što kaže H. P. Lovecraft u Sanjanom pohodu na nepoznati Kadath), još donekle neiskusnog pisca i donekle iskusnog čitatelja.
Većinu vremena provodim strastveno učeći, jer edukacija uistinu jest jedna od mojih najvećih strasti, čitajući neku knjigu, stresno pišući vlastitu knjigu ili poeziju ili jednostavno filozofirajući. Osim toga, često gledam filmove iz 1. pol. 20. st., anime ili se bavim svojom kolekcijom Winx lutaka.
Volim jesen, povijest, Hrvatski jezik i književnost, fantaziju, horror, glazbu itd..
Ako me želite bolje upoznati, slobodno potrošite malo dragocjenog vremena na moj tematski šaren blog.
Instagram
@BookOfWinx
Blog
subota, listopad 28, 2017
Nisam mogla odolijeti potrebi da za početak ovog članka objavim jednu od najpoznatijih scena iz fenomenalnog filma Nightmare before Christmas, kultnog Halloween filma.

Pozdrav, Winxeri! Prošlo je više od dva tjedna od kad objavih posljednji post, stoga sam zaključila kako je vrijeme za novi. Ove godine nema članka posvećenog Halloweenu koji će nam se u tišini noći prikrasti sljedeći utorak. Odlučila sam kako neću pisati nikakav post posvećen tom danu iz razloga što nemam baš nekih ideja. Mogla bih nešto napisati što nije posvećeno Winxu, no ove godine neću apsolutno ništa. Možda sljedeće.

Dakle, predstoji nam Halloween i Svi sveti. Ja uistinu ne mogu vjerovati da se ovo jesensko razdoblje koje sam iščekivala s tolikim žarom već bliži kraju. Nevjerojatno kako brzo vrijeme leti! Činilo mi se da ljeto traje cijelu vječnost, a listopad je prošao poput vjetra!

Halloween se u biti u Hrvatskoj ne slavi, a službeni je praznik koliko ja znam samo u SADu i pojedinim dijelovima UKa, no stanovnici mnogih država su, da se tako izrazim, "pokupili" običaje Halloweena pa tako i mnogi stanovnici Hrvatske u ovom razdoblju gledaju horrore, rezbare bundeve i organiziraju tulume pod maskama. Ja obožavam Halloween jer obožavam jesen i strašne, jezive pojave, a to je praktički oličenje Halloweena. Ukrasim kuću Halloween lampicama i ukrasićima te izrezbarim bundevu, maskiram se i gledam neki dobar horror. Ponekad i ispečem neki kolač ili nešto. Ove godine ću jednostavno u utorak napraviti palačinke. Što se tiče ovogodišnje maske, napokon sam, nakon mjesec dana premišljanja, odlučila da ću biti Lydia Deetz. Naime, htjela sam kupiti jednu masku u gradu i pomoću te maske se prerušiti u "fantoma", no maske su bile rasprodane, kao i većina ostalih Halloween ukrasa i predmeta, kada sam ja bila u gradu u "Halloween kupovini", pa je ta kupovina ispala poprilično neuspješno.

Vrijeme je da krenem s postom, a današnja je tema nešto o čemu sam početkom jeseni puno mozgala; što vile čine nakon što maturiraju u Alfei?Kao što svi znamo, Alfea je škola za vile. Nekad se naziva koledžom, odnosno fakultetom za vile, međutim, prema dobi u kojoj je mlade vile polaze, bila bi više nešto poput srednje škole. Iz povremenih rasprava vila u Winxu, možemo zaključiti da prije polaska u Alfeu ili neku drugu školu za vile, mlade čarobnice pohađaju i neku vrstu osnovne škole u kojoj se ne prakticira poduka o magiji.

Vile polaze Alfeu od šesnaeste do osamnaeste godine, dakle srednješkolsko obrazovanje u njih traje tri godine. Na prvoj godini, vile razvijaju osnovne čarobne sposobnosti, na drugoj dobivaju Charmix, unapređenje koje dobiju kada prijeđu preko nekih „unutarnjih neprijatelja“, strahova, zatim, na trećoj godini, vile dolaze do najvišega stupnja-Enchantixa. To postignu tako što spase nekog sa svoje planete. Time su spremne za maturu, spremne da postanu vile čuvarice svojeg planeta.

Tijekom trogodišnjeg obrazovanja u Alfei, vile uče opće čarolije koje može izvesti svaka vila: metamorfoza, osnove izliječiteljskih moći, priprema napitaka, itd.. Osim toga, kroz ovo obrazovanje mogu uvježbati i svoje idividualne moći koje imaju ovisno o tome odakle su (npr. cvjetne moći, glazbene moći, iscjeliteljske moći, vodene moći).

I sada, kada je jedna mlada vila završila školovanje u Alfei, vraća se na svoj planet kao njegova vila čuvarica, dosegla je najviši stupanj koji jedna vila može dostići (izuzmemo li naše svemoguće Winxice) i postavlja si pitanje: „Što, dovraga, sada učiniti?“

Ako ste čitali serijal knjiga ili možda gledali filmove Harry Potter, znate da jedan čarobnjak ili vještica nakon obrazovanja u Hogwartsu ili nekoj drugoj školi čarobnjaštva može raditi u Ministarstvu magije ili otvoriti vlastiti obrtnički posao u nekom čarobnjačkom naselju. U Winxu nikada nije bilo naglašeno što jedna obična vila, koja nije nasljednica prijestolja na svojem planetu, može činiti nakon školovanja, čime se točno može baviti. Recimo da Flora ili Musa nisu bile dio Winxa; čime bi se bavile u životu? Malo sam razmislila te osmislila nekoliko teorija i mogućnosti. 1. Vila se može posvetiti nekom poslu koji bi joj dobro išao s obzirom na njezine individualne moći
 2. Vila može osnovati vlastiti obrt, otvoriti vlastitu čajanu, restoran ili nešto slično
 3. Vila može postati profesorica na nekom čarobnjačkom sveučilištu
 4. Vila može naslijediti posao svojih roditelja
 5. Vila može nastaviti obrazovanje te se posvetiti nekom težem i posebnijem, istovremeno rijeđe traženome poslu
To su, dakle, mogućnosti koje bi mogla imati jedna vila nakon školovanja u Alfei. Imajte na umu da sam sve ove mogućnosti ja izmislila te nikada nisu bile izložene u emisiji. Uzeh u obzir činjenice iz Harrya Pottera te ih malo izmijenih. Sada ću pomno pojasniti svaku od mogućnosti koje sam gore navela.

1.Svaka vila, osim što u Alfei uči ranije spomenute opće čini, rođena je s izuzetnim i posebnim moćima koje samo ona kao pojedinac posjeduje. Bloom ima zmajevu vatru, Flora cvjetne moći, Tecna tehnološke moći itd.. Neka bi se vila tako mogla odlučiti iskoristiti sposobnosti koje ima s obzirom na te individualne moći. Osim toga, u prioritet bi joj išlo i to što su te individualne moći najčešće povezane s planetom s kojeg dolazi. Tecna bi, da nije dio Winx Cluba, mogla iskoristiti svoje nevjerojatno znanje o tehnologiji te posebne moći kojima može popraviti tehnološke uređaje i razumjeti ih te tako razviti vlastiti biznis. Imala bi ustvari dosta mogućnosti. Popravljanje računala, osmišljavanje igrica, izrađivanje računala itd.. Jedna vila čija je individualna moć vezana za, recimo, šivanje, što je sasvim moguće kada razmišljamo o raznolikosti vila, može se posvetiti tomu, ali taj je dio priče povezan s drugom točkom.

2.Ta vila koja ima moći šivanja može osnovati vlastiti obrt, zauzeti neku zgradu na Magixu ili nekom drugom mjestu te se tamo baviti time. Recimo, Stella bi to vjerojatno učinila da nije dio Winxa. Čak i kao članica Winxa, Stella se posvetila dizajniranju, a da joj je to jedina zanimacija, i da nije princeza Solarie, vjerojatno bi od toga mogla i dobro zarađivati. Čak i ako vila nema moć vezanu za obrt koji bi pokrenula, može, ako ima talent za nešto, baviti se time. Baš kao i ljudi. Otvoriti slastičarnicu, prodavaonicu odjeće, prodavaonicu svakodnevnih potrepština, muzej itd..3.Dapne je u kasnijim sezonama postala profesorica povijesti u Alfei i to je jedan dio novih sezona koji mi se zaista dopada. Jedna vila, ako je dovoljno educirani ako ju se prihvati, može podučavati mlađe generacije u nekoj vilinskoj školi poput Alfee. To je definitivno nešto što bih ja učinila nakon školovanja u Alfei.

4.Baš kao što princeze nasljeđuju prijestolnicu svojih roditelja, u obitelji neke vile možda postoji neki posao koji se vodi već dugi niz godina i sada ga je ona odlučila nastaviti provoditi. Možda se radi o restoranu, možda o nekakvoj privatnoj knjižnici, možda o nekoj udruzi ili bilo čemu sličnome. Kako god, nakon što završi svoje obrazovanje, vila bi se mogla posvetiti nečemu takvome. To bi bilo nešto što joj je zapravo namijenjeno od rođenja, jer joj je to u obitelji, i ako je voljna, može slobodno nastaviti s tim poslom bez da previše mozga o tome što joj je činiti.

5.Nitko nikada nije rekao da nakon Alfee vile ne mogu nastaviti svoje obrazovanje negdje drugdje. Možda neka vila odluči posegnuti za nekim višim ciljem, nečemu što je teže od ostalih poslova te joj dosadašnje obrazovanje nije dovoljno pa mora nastaviti s njime još nekoliko godina. To bi možda bio pravi fakultet za vile. Npr. biti nešto poput kemičara, nekakav znanstvenik ili istražitelj, možda stručnjak u nečem drugom. Ugl. ako vila ima viši cilj i kako bi ga ispunila mora nastaviti s obrazovanjem, tko kaže da i vile nemaju pristup nekoj vrsti fakulteta nakon osnovnog čarobnjaškog obrazovanja?A vještice i specijalci?

Iznijela sam mogućnosti koje bi mogle imati vile nakon Alfee, ali vile nisu jedine osobe u Čarobnoj dimenziji koje posjeduju magične sposobnosti.

Vještice su poput vila, samo što se bave tamnijim činima i ne transformiraju se. Nakon što se obrazuju u Mračnome tornju i ne moraju nastaviti sa životom. Sada su već odrasle i moraju se pobrinuti same za sebe. Ja osobno mislim da su pred njima slične mogućnosti kao i pred vilama. Mogle bi nastaviti sa školovanjem ili otvoriti vlastiti obrt ili biti profesori itd., zapravo između njih i vila nema prevelike razlike.

Isto je i sa specijalcima. Mogu nastaviti obrazovanje, mogu otvoriti vlastiti obrt, mogu naslijediti obiteljski posao itd..Nadam se da ste uživali u postu. U komentare mi možete reći što biste vi odabrali za svoju struku, odnosno čime biste se bavili nakon što završite pohađati Alfeu, ako ste vila, Mračni toranj, ako ste vještica, ili Crvenu fontanu, ako ste specijalac. Uživajte u Halloweenu i odajte počast svojim pokojnicima na Sve svete. Pisat ću vam uskoro!

Autor: Arijana

Blog: ♦Book of Winx♦

Naziv članka: What after Alfea?

Članak napisan: 17. rujna 2017.

Članak objavljen: 28. listopada 2017.

Instagram: Book_of_Winx

Instagram (osobni): Goth_Fairy_

adventureworld @ 13:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Arhiva
« » vel 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
Cursor
 • cursor
  Christmas Blue Star
Mirta, moj omiljeni lik iz Winxa
Anketa
Vjerujete li u vile?
O blogu
30. studenog 2012. ovaj mi je blog darovala bivša blogerica imena Nejra.
Prvotno se zvao Adventure world, a ja ga preimenovah u Winx Club Teen Girls. Taj naziv prestao je odgovarati mojoj osobnosti, stoga se sada zove Book of Winx jer to ime obuhvaća dvije stvari o kojima ovisi moja sreća: knjige, odnosno priče, i Winx.
Za neke, Winx je beznačajan crtić. Meni Winx znači sve. To su moje najbolje prijateljice i uzori. Sve što sam postigla u životu na neki način dugujem Winxu. Vodile su me i pokazale mi kako da se razvijem intelektualno, a pomogle su mi ući u svijet mašte, u kojem sam igrom slučaja i ostala. Ovaj blog posvećujem pretežno tim divnim vilama, ali ovdje ćete naći i neke donekle intimne ispovjedi u postovima, rasprave o knjigama i slično.
Uživajte!
Index.hr
Nema zapisa.